... too old to rock and roll, too young to die ...

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

1089: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών

Πάντα με έθελγαν τα Μαθηματικά. Έχω ευχάριστες αναμνήσεις τόσο από τα βασικά μαθηματικά του Γυμνασίου, όσο και από τα ανώτερα του Πολυτεχνείου. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτούς που τα μίσησαν, ή αυτούς που τα προσπέρασαν αδιάφοροι, γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος των μαθηματικών είναι γοητευτικός και αξίζει να ταξιδέψει κανείς σ΄ αυτόν.


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το «1.089, ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών». Ο καθηγητής μαθηματικών στο Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης David Acheson, μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μαζί του στον γοητευτικό κόσμο των μαθηματικών και να επισκεφθούμε τους πιο μαγικούς αριθμούς, τους πιο διασκεδαστικούς γρίφους και τις πιο όμορφες αποδείξεις.


Το «κόλπο του 1.089» ήταν το πρώτο δείγμα μαθηματικών που πραγματικά εντυπωσίασε τον συγγραφέα. Το μεταφέρω εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν, όπως συνέβαινε και με μένα:



«Σκεφτείτε έναν τριψήφιο αριθμό.


Οποιονδήποτε τριψήφιο αριθμό, αρκεί το πρώτο και το τελευταίο ψηφίο να διαφέρουν κατά τουλάχιστον δύο μονάδες.
Αντιστρέψτε τον και αφαιρέστε τον μικρότερο αριθμό από τον μεγαλύτερο. Για παράδειγμα:
782 – 287 = 495
Μετά, αντιστρέψτε τον νέο τριψήφιο αριθμό και προσθέστε:
495 + 594 = 1.089
Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι 1.089. Θα νομίζαμε βέβαια πως αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον αρχικό τριψήφιο αριθμό.
Ωστόσο δεν εξαρτάται.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα 1.089.»



Και είναι μόνο η αρχή. Κάνοντας σύντομες στάσεις, θα περάσουμε από τη γεωμετρία, τους πρώτους αριθμούς και τις δευτεροβάθμιες εξισώσεις. Θα διασχίσουμε μαζί με τον Όιλερ τις γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ και θα φτάσουμε μέχρι τον Πάπυρο του Ράιντ. Θα συζητήσουμε για το χάος και τη δυναμική των πληθυσμών. Θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τον καιρό, και με τη βοήθεια του αριθμού e, να κατανοήσουμε τους τόκους και τα επιτόκια.


«Εν ολίγοις, θα ταξιδέψουμε από τα πρώτα βήματα μέχρι τα σύνορα των μαθηματικών. Και για να μη χάσουμε τη γενική εικόνα, καθώς θα τα εξετάζουμε όλα αυτά, θα ταξιδέψουμε με αρκετά μεγάλη ταχύτητα.
Αν φανταστούμε λοιπόν πως ταξιδεύουμε με τρένο, τότε αυτό θα είναι το Εξπρές των Μαθηματικών.
Είτε είστε πολύ νέος είτε πολύ γέρος, ή κάπου ανάμεσα, είτε είστε στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο, ή σε κανένα από τα δύο, είτε κρατάτε ένα μολύβι στο χέρι είτε ένα τζίν-τόνικ… επιβιβαστείτε…»

1.089. Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών
Συγγραφέας: David Acheson
Μετάφραση: Νικόλαος Πρωτονοτάριος
Εκδόσεις ΟΚΤΩ

Πηγή: NewsTech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: